Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς μπορούμε να πετύχουμε την απώλεια των περιττών κιλών. Διατροφή, δίαιτα, άσκηση, όργανα γυμναστικής... Μήπως όμως για να λειτουργήσουν σωστά και αποτελεσματικά, χρειάζεται εκτός από την εφαρμογή τους, να συνειδητοποιήσουμε και οι ίδιοι σε πιο στάδιο είμαστε και τι θέλουμε να πετύχουμε; Να θέσουμε στόχους και πάνω από όλα, να σεβαστούμε τον τρόπο που είναι φτιαγμένο να λειτουργεί το σώμα μας.
Η παρακάτω θεωρία θα σας φανεί πρωτάκουστη, αλλά αν την αναζητήσετε στον τρόπο ζωής σας, σίγουρα θα σας φανεί πολύ οικία. Έχει εφαρμογή σχεδόν σε όλους τομείς της ζωής και σίγουρα, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα μας, αλλά κυρίως η ψυχολογία μας.
» Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι έπειτα από κάθε δράση υπάρχει αντίδραση...
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το σώμα μας; Ότι μετά από μια απότομη μεταβολή βάρους, το σώμα μας και η ψυχολογία μας αντιδρά, προσπαθώντας να επιστρέψει στα οικία προηγούμενα επίπεδα.
Για παράδειγμα: Εάν χάσουμε απότομα και επίπονα 6 κιλά (δράση), κάποια στιγμή θα κουραστούμε και σαναντίδραση θα πάρουμε πίσω κάποια από αυτά.
Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και εάν παίρναμε 6 κιλά (δράση), κάποια στιγμή θα συνειδητοποιούσαμε τι έγινε και θα προσπαθούσαμε να χάσουμε κάποια από αυτά (αντίδραση).
»Δεύτερο γεγονός: η δράση με την αντίδραση δημιουργούν μια κυκλική κατάσταση...
Είναι αυτό που λέει πολύ σοφά ο λαός: ΄΄μια κρύο μια ζέστη΄΄ ή ΄΄θα γυρίσει και ο τροχός...΄΄
Πως λοιπόν με βάση αυτή τη πολύ απλή παραδοχή του κύκλου δράσης και αντίδρασης, θα μπορέσουμε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα;;;
Πολύ απλά, επικεντρώνοντας την προσοχή μας στην αντίδραση του οργανισμού μας και όχι στο πως θα τον πιέσουμε έντονα για ένα μικρό χρονικό διάστημα!!
Η αντίδραση είναι αυτή που θα μας προσδιορίσει εάν ο κύκλος μας θα είναι προς τα πάνω... ή προς τα κάτω!
» Στο ζητούμενο θέμα λοιπόν πρακτικά:
1) Ζυγιζόμαστε και αποφασίζουμε να κρατήσουμε αυτά τα κιλά για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να ισορροπήσουμε εύκολα και χωρίς κόπο. Με λίγα λόγια αποτρέπουμε τον οργανισμό μας από το να ακολουθήσει τον ανοδικό κύκλο, παίρνοντας κιλά όπως συνηθίζει. (για παράδειγμα: σταθεροποιούμαστε στα 60κιλά)
2) Ξεκινάμε την προσπάθεια απώλειας βάρους σταθερά, μέχρι τον πρώτο άνετο στόχο που έχουμε θέσει. Αυτή θα είναι η πρώτη μας δράση, για να οδηγήσουμε πλέον τον οργανισμό μας σε ένα σταθερό πτωτικό κύκλο απώλειας βάρους. Καλή διατροφή, υδρο-γυμναστική και άθληση, θα μας βοηθήσουν πολύ προς αυτό το σκοπό (για το παράδειγμα μας, χάνουμε 4 κιλά και φτάνουμε τα 56 kg.).
3) Σε αυτή τη φάση είναι όλο το μυστικό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρουμε περισσότερα κιλά από αυτά που έχουμε χάσει. Μια ξεκούραση είναι αναγκαία και απαραίτητη, κάποιες επιθυμίες είναι αναγκαίο να καλυφθούν, αλλά πάντα μέσα στο όριο των κιλών που χάσαμε. Όσο καλύτερα ελέγξουμε την αντίδραση του οργανισμού μας, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε. Η σταθεροποίηση θα ήταν ιδανική, αλλά και το να πάρουμε 1 ή 2 κιλά δεν θα ήταν καταστροφικό! Αντίθετα, καταστροφικό θα ήταν να πιέσουμε εξαντλητικά τον εαυτό μας και στο τέλος η αντίδρασή μας να είναι ανεξέλεγκτη.
4) Αφού ξεκουραστούμε, καλύψουμε κάποιες επιθυμίες και ανάγκες μας, κάποια στιγμή θα νιώσουμε το ζητούμενο: ότι τα 2 ή 3 κιλά που τελικά έχουμε χάσει, τα έχουμε αφήσει πραγματικά πίσω μας!! Έτσι είμαστε πια έτοιμοι για νέους στόχους, ξεκούραστοι και ακολουθώντας πλέον ένα σταθερά πτωτικό κύκλο απώλειας κιλών...
Σίγουρα η θεωρία του κύκλου από μόνη της δεν δίνει τη λύση στην απώλεια βάρους. Εάν όμως σας βοηθήσει, να συνειδητοποιήσετε που είστε, τι στόχους βάζετε και ποιο είναι πάντα το ζητούμενο, σεβόμενοι τον οργανισμό σας και τη ψυχολογία σας, τότε σίγουρα θα βελτιώστε την ποιότητα της ζωής και υγείας σας και κάθε στόχος θα είναι πολύ πιο εύκολα εφικτός!
Καλφόπουλος Μιχάλης